Zupa z kurczakiem i makaronem orzo
225.7 kcal /
944.5 kJKalorie
944.5 kJKalorie
18.7 gBiałko
23.2 gWęglowodany
6.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 gałązki koperku, świeżego tylko liście
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 230 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 230 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g masła
- 1100 g wody
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 110 g makaronu suchego, typu orzo o czasiegotowania 8-10 minut
- 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2-3 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, seler, cebulę i masło, rozdrobnić7 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min 30 s/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować17 min/100°C//obr. 1.
- Dodać makaron i kurczaka, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony koperek i natkę pietruszki, wymieszać kopystką. Zupę z kurczakiem i makaronem orzo podawać bezpośrednio po przygotowaniu.