Zupa z kurczaka
396 kcal /
1663.4 kJKalorie
1663.4 kJKalorie
35.2 gBiałko
30.9 gWęglowodany
13.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 – 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2 cm kawałki
- 50 g mąki pszennej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki czyku, suszonego (opcjonalnie)
- 800 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- pieczywo do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, natkę pietruszki, marchewkę, seler naciowy, pieczarki i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 2.
- Dodać kurczaka, mąkę, pieprz i lubczyk, podgrzewać1 min/90°C//obr. .
- Dodać wodę i koncentrat bulionu drobiowego, gotować15 min/95°C//obr. 1.
- Zupę z kurczaka podawać z ulubionym pieczywem.