Zupa z kukurydzy z kurczakiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
202 kcal /
847 kJ
Kalorie
13.5 gBiałko
19.8 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 30 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 5 – 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g ziemniaków pokrojonych na 1 cm kawałki
  • 800 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 1 cm kawałki
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka estragonu, suszonego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć boczek, cebulę i papryczkę chili, rozdrobnić8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, kukurydzę, nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej kawałki piersi z kurczaka, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać ugotowanego kurczaka, sól, pieprz, estragon i sok z cytryny, gotować1 min/100°C/obr. 1.
  6. Zupę z kukurydzy z kurczakiem podawać na ciepło, udekorowaną rozdrobnioną natką pietruszki.
Przewijanie do góry