Zupa z kukurydzy z kurczakiem
202 kcal /
847 kJKalorie
847 kJKalorie
13.5 gBiałko
19.8 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 30 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 5 – 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g ziemniaków pokrojonych na 1 cm kawałki
- 800 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 1 cm kawałki
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka estragonu, suszonego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć boczek, cebulę i papryczkę chili, rozdrobnić8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, kukurydzę, nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej kawałki piersi z kurczaka, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowanego kurczaka, sól, pieprz, estragon i sok z cytryny, gotować1 min/100°C/obr. 1.
- Zupę z kukurydzy z kurczakiem podawać na ciepło, udekorowaną rozdrobnioną natką pietruszki.