Zupa z kopru włoskiego i sera

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
121 kcal /
508 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
11.1 gWęglowodany
6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g sera edam pokrojonego na kawałki
  • 500 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego na kawałki
  • 15 g masła
  • 20 g mąki krupczatki
  • 750 – 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • koperek, świeży posiekany, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić6 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić10 s/obr. 6. Koper zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 2.
  4. Dodać mąkę, gotować1 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, miód i ocet, gotować8 min/100°C/obr. 2.
  6. Dodać rozdrobniony wcześniej ser, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 5. Zupę z kopru włoskiego i sera podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną koperkiem.
Przewijanie do góry