Zupa z kimchi i tofu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
281 kcal /
1176 kJ
Kalorie
15 gBiałko
14 gWęglowodany
19 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g oleju
  • 300 g kimchi z zalewą
  • ½ – 1
  • łyżeczka suszonych płatków chili (opcjonalnie)
  • 15 g oleju sezamowego
  • 500 g wody
  • 200 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 20 g sosu sojowego
  • 300 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane, do podania
  • 1 łyżka ziaren sezamu, białego uprażonego na suchej patelni, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i imbir, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać kimchi, chili i olej sezamowy, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę, pieczarki, koncentrat bulionu warzywnego i sos sojowy, gotować15 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać tofu, wymieszać kopystką. Zupę z kimchi i tofu podawać udekorowaną zieloną cebulką i sezamem.
Przewijanie do góry