Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami
717.8 kcal /
3003.2 kJKalorie
3003.2 kJKalorie
9.8 gBiałko
58.8 gWęglowodany
51.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Oliwa pietruszkowa: 20
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 szczypty soli
- 25 – 30 g orzechów włoskich, łuskanych połówek
- Podpłomyki: 200
- g mąki pszennej
- 100 g wody
- 35 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 1 ½
- łyżeczki rozmarynu, suszonego tylko liście
- Zupa: 100
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 500 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
- 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 10 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 500 g wody
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, sól i orzechy, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 10. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, funkcja grzanie dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, oliwę, sól i rozmaryn, wyrobić Ciasto /2 min.
- Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować kulę, podzielić ją na 4 równe części, a następnie z każdej części uformować placek (ok. Ø 20 cm) o grubości ok. 2-3 mm. Podpłomyki układać na blasze, piec 15 min (180°C). Po tym czasie podpłomyki ostrożnie obrócić i piec kolejne 5 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać koper włoski i seler, rozdrobnić10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C/obr. 2.
- Dodać skórkę z pomarańczy, koncentrat bulionu warzywnego, sok pomarańczowy, wodę, śmietanę, gałkę muszkatołową, tymianek, sól i pieprz, gotować10 min/100°C/obr. 2, następnie uruchomić Miksowanie /1 min. Zupę z kopru włoskiego podawać polaną oliwą pietruszkową, z dodatkiem podpłomyków.