Zupa z kopru włoskiego z oliwą pietruszkową i podpłomykami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
717.8 kcal /
3003.2 kJ
Kalorie
9.8 gBiałko
58.8 gWęglowodany
51.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Oliwa pietruszkowa: 20
  • g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 – 2 szczypty soli
  • 25 – 30 g orzechów włoskich, łuskanych połówek
  • Podpłomyki: 200
  • g mąki pszennej
  • 100 g wody
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 1 ½
  • łyżeczki rozmarynu, suszonego tylko liście
  • Zupa: 100
  • g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 500 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki
  • 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 10 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 500 g wody
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, sól i orzechy, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 10. Umyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, funkcja grzanie dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, oliwę, sól i rozmaryn, wyrobić Ciasto /2 min.
  5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować kulę, podzielić ją na 4 równe części, a następnie z każdej części uformować placek (ok. Ø 20 cm) o grubości ok. 2-3 mm. Podpłomyki układać na blasze, piec 15 min (180°C). Po tym czasie podpłomyki ostrożnie obrócić i piec kolejne 5 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać koper włoski i seler, rozdrobnić10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C/obr. 2.
  8. Dodać skórkę z pomarańczy, koncentrat bulionu warzywnego, sok pomarańczowy, wodę, śmietanę, gałkę muszkatołową, tymianek, sól i pieprz, gotować10 min/100°C/obr. 2, następnie uruchomić Miksowanie /1 min. Zupę z kopru włoskiego podawać polaną oliwą pietruszkową, z dodatkiem podpłomyków.
Przewijanie do góry