Zupa z kapusty z pulpetami z kurczaka
281 kcal /
1173 kJKalorie
1173 kJKalorie
35 gBiałko
10 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pulpety z kurczaka: 50
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 250 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki
- 1 jajko
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- Zupa z kapusty: 180
- g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, korzenia selera, pora), pokrojonych na kawałki
- 10 g oleju rzepakowego
- 400 g wody
- ¼
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- natka pietruszki, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kurczaka, jajko, sól i pieprz, rozdrobnić15 s/obr. 6. Masa będzie miała luźną konsystencję. Za pomocą łyżki uformować 6 pulpetów (Ø ok. 3 cm), umieścić je w dolnej części przystawki Varoma i oprószyć papryką, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, mieszane warzywa i olej, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną kapustę, wodę, sól, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego. Nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze22 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Zupę z kapusty udekorować natką pietruszki i podawać z pulpetami drobiowymi bezpośrednio po przygotowaniu.