
Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
272.1 kcal /
1138.4 kJKalorie
1138.4 kJKalorie
8.9 gBiałko
17.3 gWęglowodany
19.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g kapusty włoskiej bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 30 g masła
- 350 g ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
- 250 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w 5 mm plastry
- 900 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki kminku, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę włoską i masło, rozdrobnić4-6 s/obr. 5, następnie dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać ziemniaki, kiełbasę, wodę, sól, pieprz, kminek, majeranek, gałkę muszkatołową i koncentrat bulionu warzywnego, gotować22-25 min/100°C//obr. 1. Zupę z kapusty włoskiej z kiełbasą podawać np. z dodatkiem pieczywa.