Zupa z kalarepy
259.7 kcal /
1087.2 kJKalorie
1087.2 kJKalorie
7.8 gBiałko
26.5 gWęglowodany
16.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 kalarepy (500-600g), razem z liśćmi (patrz wskazówka)
- 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
- 15 g masła
- 15 g oleju rzepakowego
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 – 3 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 250 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g kaszy manny
👨🍳 Przygotowanie
- Kalarepy umyć, liście odciąć razem z łodygami, pokroić na kawałki, zachować. Kalarepę obrać, usunąć zdrewniałe części i pokroić w ok. 1 cm kostkę, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć liście kalarepy, marchewkę i korzeń pietruszki, rozdrobnić6-7 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać boczek i masło, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione warzywa, przemieszać kopystką, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać pokrojoną kalarepę, wodę, ziemniaki, koncentrat bulionu mięsnego, liście laurowe i ziele angielskie, gotować25-30 min/95°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony koperek z natką pietruszki, kaszę mannę, pieprz i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/95°C//obr. 2. Zupę z kalarepy podawać np. z dodatkiem śmietany.