Zupa z jarmużem i indykiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
108 kcal /
456 kJ
Kalorie
11.2 gBiałko
10.2 gWęglowodany
4.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 – 100 g cebul szalotek przekrojonych na pół
  • 20 g oleju kokosowego
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 250 g różyczek kalafiora
  • 250 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 1 cm kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 700 g wody
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 150 g jarmużu pokrojonego na 2 cm kawałki, bez twardych łodyg
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć szalotki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Szalotki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej kokosowy, dusić2 min/120°C/obr. 1. Dodać marchewki i paprykę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać różyczki kalafiora i filet z piersi indyka, dusić7 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać koncentrat bulionu drobiowego, wodę, pomidory, 100 g jarmużu, sól i pieprz, gotować5 min/100°C//obr. 2. Dodać pozostałe 50 g jarmużu, gotować kolejne15 min/100°C//obr. 2.
  5. Zupę z jarmużem i indykiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry