Zupa z grzybami w pięciu smakach
395.8 kcal /
1657 kJKalorie
1657 kJKalorie
8.8 gBiałko
52.8 gWęglowodany
17.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g kapusty pekińskiej pokrojonej na kawałki
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 200 g makaronu ryżowego, suchego typu Vermicelli
- 180 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 35 g oliwy z oliwek
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 5 – 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 400 g boczniaków, świeżych pokrojonych na 5-7 cm kawałki (patrz wariant)
- 30 – 40 g sosu sojowego
- 5 – 10 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- 4 łyżeczki oleju sezamowego, prażonego (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki ziaren sezamu, białego
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- (opcjonalnie)
- 1000 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę i koncentrat bulionu warzywnego, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przemieszać kopystką, przełożyć równomiernie do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (720 ml).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron ryżowy, następnie połamać lub nożyczkami pociąć go na kawałki dł. ok. 10 cm. Do każdego słoika włożyć ¼ pociętego makaronu ryżowego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, dodać 25 g oliwy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do słoików na warstwę makaronu, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i imbir, dodać pozostałe 10 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać boczniaki, sos sojowy, sok z cytryny, cukier i przyprawę 5 smaków, dusić40 s/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić kolejne3 min 30 s/120°C//obr. . Przełożyć do słoików na warstwę marchewki, do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę sezamu i kolendrę (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1. Przelać do słoików, składniki zanurzyć w wodzie za pomocą łyżki. Słoiki zakręcić, odstawić na 10-15 min, następnie dokładnie wymieszać. Zupę z grzybami w pięciu smakach podawać bezpośrednio po przygotowaniu.