Zupa z grzybami w pięciu smakach

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
395.8 kcal /
1657 kJ
Kalorie
8.8 gBiałko
52.8 gWęglowodany
17.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g kapusty pekińskiej pokrojonej na kawałki
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 200 g makaronu ryżowego, suchego typu Vermicelli
  • 180 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 5 – 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 400 g boczniaków, świeżych pokrojonych na 5-7 cm kawałki (patrz wariant)
  • 30 – 40 g sosu sojowego
  • 5 – 10 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • 4 łyżeczki oleju sezamowego, prażonego (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki ziaren sezamu, białego
  • kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • 1000 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kapustę i koncentrat bulionu warzywnego, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przemieszać kopystką, przełożyć równomiernie do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (720 ml).
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron ryżowy, następnie połamać lub nożyczkami pociąć go na kawałki dł. ok. 10 cm. Do każdego słoika włożyć ¼ pociętego makaronu ryżowego, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, dodać 25 g oliwy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do słoików na warstwę makaronu, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i imbir, dodać pozostałe 10 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać boczniaki, sos sojowy, sok z cytryny, cukier i przyprawę 5 smaków, dusić40 s/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić kolejne3 min 30 s/120°C//obr. . Przełożyć do słoików na warstwę marchewki, do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę sezamu i kolendrę (patrz wskazówka).
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1. Przelać do słoików, składniki zanurzyć w wodzie za pomocą łyżki. Słoiki zakręcić, odstawić na 10-15 min, następnie dokładnie wymieszać. Zupę z grzybami w pięciu smakach podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry