Zupa z dyni piżmowej, ryba z ryżem i warzywami oraz owoce z kruszonką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
832 kcal /
3480 kJ
Kalorie
43 gBiałko
105 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g ryżu białego, basmati
  • 400 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia ryżu
  • 120 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na 1,5 cm kawałki
  • 120 ggruszki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 1,5 cm kawałki
  • 2 filety z ryby białej, bez skóry, 150-180g każdy (np. morszczuk, sola, okoń)
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 6 pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 130 g marchewki pokrojonej w słupki (1 x 5 cm)
  • 150 g zielonych szparagów (ok. 4 szt.), przekrojonych na pół, jeżeli sągrubsze niż 1 cm
  • 150 g różyczek brokułu
  • 40 g mąki pszennej
  • 20 g brązowego cukru
  • 20 g masła
  • 150 g cebuli dymki pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 – 300 g miąższu dyni piżmowej, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 80 g pomidora, dojrzałego pokrojonego na kawałki
  • szczypiorek, świeży drobno posiekany, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryż, dodać taką ilość wody, aby zakryła ryż, odstawić do namoczenia.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej jabłka i gruszki, odstawić.
  3. Filety oprószyć solą i pieprzem, jeżeli filety są cienkie należy zwinąć je i zabezpieczyć wykałaczką, aby uniknąć rozgotowania. Filety ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia (30 x 40 cm), następnie ułożyć pomidorki cherry i jeszcze raz oprószyć 1-2 szczyptami soli. Na drugim arkuszu papieru do pieczenia (30 x 40 cm) ułożyć odważone jabłka i gruszki, owoce skropić miodem i sokiem z cytryny. Obie paczuszki zamknąć wraz z zawartością, końce papieru zawinąć, paczuszki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma. przystawkę Varoma odstawić. Włożyć wkład Varomy, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, odważyć na wkład Varomy marchewkę i szparagi. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, brązowy cukier i dodać masło, wymieszać10 s/obr. 5. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, dynię, dodać oliwę, rozdrobnić2 s/obr. 5. Następnie dusić8 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać pomidory. Ryż przecedzić przez koszyczek, następnie włożyć koszyczek z ryżem do naczynia miksującego, dodać sól, pieprz i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  7. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby zawartość nie ostygła. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Zawartość naczynia miksującego zmiksować1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty.
  8. Ugotowane na parze jabłko i gruszkę wraz z sokami rozłożyć równo do 2 ceramicznych żaroodpornych naczyń (ok. Ø 12 cm), posypać zachowaną kruszonką, piec 15-20 min (180°C), aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
  9. Zupę udekorowaną szczypiorkiem podawać jako starter, następnie rybę z ryżem i warzywami podawać jako danie główne (usunąć wykałaczki z ryb), na deser podawać owoce z kruszonką.
Przewijanie do góry