Zupa z cukinią; Ryba na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
772.8 kcal /
3233.2 kJ
Kalorie
37.5 gBiałko
44.8 gWęglowodany
49 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 230 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 2-3 szczypty i dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 filety z łososia, świeże (ok. 150g każdy,grubości 3 cm)
  • 4 filety z ryby o białym mięsie (ok. 150g każdy,grubości 3 cm), np. dorsza, halibuta
  • 1000 g wody
  • 300 g cukinii pokrojonej w 2-3 cm kostkę
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 50 g makaronu suchego, typu orzo
  • 50 g makaronu, suchego, krótkiego np. muszelki
  • 2 ½ – 3
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 400 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 40 g białego wina (opcjonalnie)
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 100 g pora i koperek, dodać 5 g oliwy, 5 g soku z cytryny, ¼ łyżeczki soli i 2-3 szczypty pieprzu, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, seler, pozostałe 130 g pora i 1 ząbek czosnku, dodać pozostałe 30 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie na wkładzie Varomy ułożyć rybę, nakładając na każdy filet 1-2 łyżki rozdrobnionego pora z koperkiem, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 900 g wody, cukinię, kurkumę, pozostałą 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, makaron i 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  4. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywę naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć wkład Varomy z rybą. Przystawkę Varoma przełożyć na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostały 1 ząbek czosnku i skórkę z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 100 g wody, ½-1 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, 10 g soku z cytryny i wino, odparowywać bez założonej miarki10 min/Varoma/obr. 2. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, pozostawić naczynie miksujące w obudowie stacji.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę i mąkę, gotować3 min/95°C/obr. 3. Zupę z cukinią podawać jako pierwsze danie. Rybę na parze z ziemniakami i cytrynowym sosem podawać jako drugie danie.
Przewijanie do góry