Zupa z fenkułem i komosą ryżową

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
232 kcal /
972 kJ
Kalorie
10 gBiałko
16 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 320 g bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej na 3,5 cm kawałki (liście zachować do dekoracji)
  • 75 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 800 g wody
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka sumaku (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 80 g komosy ryżowej (quinoa) trójkolorowej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić5-7 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cheddar, rozdrobnić6 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobniony koper włoski, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz, sumak i komosę ryżową, gotować12 min/100°C//obr. 1.
  5. Zupę z fenkułem i komosą ryżową podawać udekorowaną rozdrobnionym cheddarem i liśćmi kopru włoskiego.
Przewijanie do góry