Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1052.6 kcal /
4403.9 kJ
Kalorie
47.1 gBiałko
92.7 gWęglowodany
57.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 15 g koperku, świeżego tylko liście
  • 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼
  • łyżeczki soli plus opcjonalnie ½ łyżeczki
  • (opcjonalnie)
  • 110 g maślanki
  • 60 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni
  • 300 – 350 g cukinii młodej, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 300 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 400 g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 1350 g wody
  • ¼
  • łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 4 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 500 g mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego w paski (1,5 x 3-4 cm), osuszonego ręcznikiem papierowym
  • 500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w paski (1,5 x 3-4 cm), osuszonego ręcznikiem papierowym
  • 180 – 200 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 70 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w 5 mm paski
  • 1 opakowanie śmietany, min. 30% tłuszczu (ok. 200g)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ½
  • opakowania sera feta (ok. 100g), pokrojonego w 1 cm kostkę
  • bazylia, świeża tylko liście, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 50 g masła, dodać mąkę, proszek do pieczenia, ¼ łyżeczki soli i maślankę, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Natłuszczonymi olejem dłońmi formować z powstałej masy 12 okrągłych knedli (Ø 3-4 cm), ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cukinię, rozdrobnić3 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, 1-2 ząbki czosnku i pozostałe 30 g masła, dodać 10 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1. ⅔ duszonej cebuli i czosnku przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ziemniaki, 1000 g wody, kurkumę, ¼ łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z knedlami. Ustawić30 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 20 g oleju, dodać 1 ząbek czosnku, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
  7. Do naczynia miksującego dodać 250 g indyka, upewniając się, że jest równomiernie rozłożony na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać pozostałe 20 oleju, dodać pozostały 1 ząbek czosnku, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. .
  9. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 250 g indyka, upewniając się, że jest równomiernie rozłożony na dnie naczynia miksującego, rumienić Wysokie Temp. .
  10. Do naczynia miksującego dodać zrumienionego wcześniej indyka wraz z sokami powstałymi podczas rumienienia, duszoną cebulę i czosnek, marchewkę, suszone pomidory, ½ opakowania śmietany, pozostałe 350 g wody, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę, oregano, ½ łyżeczki soli (opcjonalnie), pieprz i pozostałe 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, gotować30 min/100°C//obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do momentu podania. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać rozdrobnioną cukinię, rozdrobniony koperek i pozostałe ½ opakowania śmietany. Ustawić5 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. Zupę z cukinią i koperkiem podawać posypaną serem feta jako pierwsze danie. Gulasz z indyka udekorować bazylią i podawać z maślankowymi knedlami jako drugie danie.
Przewijanie do góry