Zupa z ciecierzycy z klopsikami (z osłoną noża miksującego)
515.3 kcal /
2155.8 kJKalorie
2155.8 kJKalorie
32.8 gBiałko
40 gWęglowodany
25.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki oregano, świeżego tylko liście
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 300 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 3 cm kawałki, częściowo zamrożonych (30-60 min) w jednej warstwie
- 1 jajko
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 20 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g oliwy z oliwek
- 450 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 800 g wody
- 1 łyżka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 40 – 50 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na 5 cm kawałki, bez twardych części
- 40 – 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- cytryna ekologiczna, pokrojona w plastry, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, 1 ząbek czosnku i oregano, rozdrobnić5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać filety z piersi indyka, rozdrobnić10-12 s/obr. 6.
- Dodać jajko, 15 g koncentratu pomidorowego, bułkę tartą, ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu, wymieszać5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pozostały 1 ząbek czosnku, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 25 g koncentratu pomidorowego, 250 g ciecierzycy, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, płatki chili, pozostałe ½ łyżeczki soli i pozostałe ½ łyżeczki pieprzu, zmiksować20 s/obr. 8. Zupę przelać do innego naczynia.
- Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego wlać odstawioną zupę, dodać pozostałe 200 g ciecierzycy, gotować12 min/100°C//obr. 1. W tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi z mięsnej masy uformować 20 klopsików (Ø ok. 2 cm, waga ok. 25 g).
- Do naczynia miksującego dodać przygotowane klopsiki i jarmuż, delikatnie wymieszać kopystką, gotować10 min/100°C//obr. . Zupę z ciecierzycy z klopsikami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną plastrami cytryny.