Zupa z ciecierzycy z klopsikami (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
515.3 kcal /
2155.8 kJ
Kalorie
32.8 gBiałko
40 gWęglowodany
25.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki oregano, świeżego tylko liście
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • 300 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 3 cm kawałki, częściowo zamrożonych (30-60 min) w jednej warstwie
  • 1 jajko
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 20 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ½
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 450 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 800 g wody
  • 1 łyżka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 40 – 50 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na 5 cm kawałki, bez twardych części
  • 40 – 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • cytryna ekologiczna, pokrojona w plastry, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, 1 ząbek czosnku i oregano, rozdrobnić5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać filety z piersi indyka, rozdrobnić10-12 s/obr. 6.
  3. Dodać jajko, 15 g koncentratu pomidorowego, bułkę tartą, ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu, wymieszać5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pozostały 1 ząbek czosnku, dodać oliwę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać pozostałe 25 g koncentratu pomidorowego, 250 g ciecierzycy, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, płatki chili, pozostałe ½ łyżeczki soli i pozostałe ½ łyżeczki pieprzu, zmiksować20 s/obr. 8. Zupę przelać do innego naczynia.
  6. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego wlać odstawioną zupę, dodać pozostałe 200 g ciecierzycy, gotować12 min/100°C//obr. 1. W tym czasie zwilżonymi wodą dłońmi z mięsnej masy uformować 20 klopsików (Ø ok. 2 cm, waga ok. 25 g).
  7. Do naczynia miksującego dodać przygotowane klopsiki i jarmuż, delikatnie wymieszać kopystką, gotować10 min/100°C//obr. . Zupę z ciecierzycy z klopsikami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną plastrami cytryny.
Przewijanie do góry