Zupa z ciecierzycy z jarmużem
240 kcal /
1004 kJKalorie
1004 kJKalorie
12 gBiałko
23 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 – 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g oleju kokosowego
- 500 – 650 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g białej ciecierzycy, z puszki z zalewą
- jogurt naturalnygęsty, do podania
- jogurt sojowy kremowy, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, rozdrobnić30 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, dodać kolendrę, czosnek, cebulę, imbir i olej kokosowy, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony jarmuż, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować17 min/100°C//obr. 1.
- Dodać ciecierzycę razem z zalewą, gotować2 min/100°C//obr. 1. Zupę z ciecierzycy z jarmużem podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną jogurtem.