Zupa z ciecierzycy z jarmużem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
240 kcal /
1004 kJ
Kalorie
12 gBiałko
23 gWęglowodany
10 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
  • 1 pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 – 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 20 g oleju kokosowego
  • 500 – 650 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g białej ciecierzycy, z puszki z zalewą
  • jogurt naturalnygęsty, do podania
  • jogurt sojowy kremowy, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć jarmuż, rozdrobnić30 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, dodać kolendrę, czosnek, cebulę, imbir i olej kokosowy, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać rozdrobniony jarmuż, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować17 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać ciecierzycę razem z zalewą, gotować2 min/100°C//obr. 1. Zupę z ciecierzycy z jarmużem podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną jogurtem.
Przewijanie do góry