Zupa z ciecierzycą i bakłażanem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
350.5 kcal /
1467 kJ
Kalorie
10 gBiałko
45 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 800 – 850 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na kawałki
  • 700 – 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g bakłażana pokrojonego na 1-2 cm kawałki
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 10 g przyprawygaram masala
  • ½ – ¾
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ – ¾
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 g miodu
  • ryż ilość do podania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Marchewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać pomidory i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  3. Dodać bakłażan, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ciecierzycę, przyprawę garam masala, paprykę ostrą, kmin rzymski, kolendrę, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C//obr. 2.
  4. Dodać ciecierzycę, gotować5-10 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać śmietanę i miód, przemieszać kopystką.
  6. Zupę z ciecierzycą i bakłażanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ugotowanym ryżem.
Przewijanie do góry