Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
350.5 kcal /
1467 kJKalorie
1467 kJKalorie
10 gBiałko
45 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 800 – 850 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na kawałki
- 700 – 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g bakłażana pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 200 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 10 g przyprawygaram masala
- ½ – ¾
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½ – ¾
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczki kolendry, mielonej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 15 g miodu
- ryż ilość do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Marchewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pomidory i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać bakłażan, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ciecierzycę, przyprawę garam masala, paprykę ostrą, kmin rzymski, kolendrę, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C//obr. 2.
- Dodać ciecierzycę, gotować5-10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać śmietanę i miód, przemieszać kopystką.
- Zupę z ciecierzycą i bakłażanem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ugotowanym ryżem.