Zupa z chleba
184.3 kcal /
3085.7 kJKalorie
3085.7 kJKalorie
3.8 gBiałko
26.3 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 180 g chleba razowego, czerstwego, pokrojonego na kawałki
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- śmietana, min. 30% tłuszczu do podania
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kminek, zmielić30 s/obr. 9.
- Dodać cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać chleb, rozdrobnić15 s/obr. 7.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sól i pieprz, gotować10 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować15 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę chlebową podawać z dodatkiem śmietany, posypaną natką pietruszki.