Zupa z bobu i pomidorów; Ziołowe pęczotto ze szparagami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
604.1 kcal /
2527.7 kJ
Kalorie
28.7 gBiałko
94.4 gWęglowodany
16.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1930 g wody
  • 500 g bobu, świeżego
  • 500 g bobu, mrożonego
  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 10 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 4 – 5 liści mięty, świeżych
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorów, dojrzałych bez skóry, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 3 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g makaronu do zupy, suchego drobnego, o czasiegotowania 5-7 min
  • 250 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500g), bez twardych końcówek, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 500 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego bób. Przełożyć naczynie miksujące z urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić8 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć koperek, natkę pietruszki, bazylię i miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę i czosnek, dodać 20 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka opłukać pod zimną, bieżącą zimną wodą, następnie bób obrać, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Połowę duszonej cebuli z czosnkiem przełożyć do drugiego naczynia miksującego, odstawić.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące z połową duszonej cebuli z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać obrany bób, pomidory, 800 g wody, 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego i ¼ łyżeczki pieprzu. Przełożyć naczynie miksujące z urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
  6. Umieścić drugie naczynie miksujące z pozostałą duszoną cebulą z czosnkiem w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać opłukaną kaszę i pozostałe 20 g oliwy, dusić bez założonej miarki1 min/120°C//obr. .
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 630 g wody i 1 łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować22 min/100°C//obr. . W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić8 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważony makaron. Ustawić7 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  8. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać szparagi i skórkę z cytryny, przemieszać kopystką, gotować6 min/100°C//obr. . W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zupę przelać na talerze, każdą porcję posypać 1 łyżeczką rozdrobnionego wcześniej parmezanu.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostały rozdrobniony parmezan i rozdrobnione zioła, dodać pozostałą ¼ łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać kopystką. Zupę z bobu i pomidorów podawać jako pierwsze danie. Ziołowe pęczotto ze szparagami podawać jako drugie danie.
Przewijanie do góry