Zupa z białych warzyw
395 kcal /
1654 kJKalorie
1654 kJKalorie
11 gBiałko
37 gWęglowodany
25 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 80 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 130 g różyczek kalafiora
- 120 g kalarepy pokrojonej na kawałki
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g mleka 3,2% tłuszczu
- 250 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki rozmarynu, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pora, cebulę, seler, pietruszkę, czosnek, ziemniaki, kalafiora i kalarepę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić10 min/120°C/obr. 2.
- Dodać mleko, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i rozmaryn, gotować10 min/100°C/obr. 2.
- Dodać sól i pieprz, zmiksować30 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę z białych warzyw podawać na ciepło (patrz wskazówka).