Zupa z białych warzyw

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
395 kcal /
1654 kJ
Kalorie
11 gBiałko
37 gWęglowodany
25 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 130 g różyczek kalafiora
  • 120 g kalarepy pokrojonej na kawałki
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g mleka 3,2% tłuszczu
  • 250 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć pora, cebulę, seler, pietruszkę, czosnek, ziemniaki, kalafiora i kalarepę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, dusić10 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać mleko, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i rozmaryn, gotować10 min/100°C/obr. 2.
  4. Dodać sól i pieprz, zmiksować30 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę z białych warzyw podawać na ciepło (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry