Zupa z batatów z pastą curry

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
271.5 kcal /
1136.9 kJ
Kalorie
3.4 gBiałko
29.1 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 g liści kolendry, świeżych
  • 620 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 200 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 20 – 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć bataty i cebulę, dodać pastę curry i oliwę, rozdrobnić8 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować4 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować12 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać mleczko kokosowe i sok z limonki, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Zupę z batatów z pastą curry podawać posypaną rozdrobnioną wcześniej kolendrą.
Przewijanie do góry