Zupa z batatów z pastą curry
271.5 kcal /
1136.9 kJKalorie
1136.9 kJKalorie
3.4 gBiałko
29.1 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 620 g batatów pokrojonych na kawałki
- 200 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 400 g mleczka kokosowego
- 20 – 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć bataty i cebulę, dodać pastę curry i oliwę, rozdrobnić8 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować4 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Dodać mleczko kokosowe i sok z limonki, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę z batatów z pastą curry podawać posypaną rozdrobnioną wcześniej kolendrą.