Zupa z batatów i cukinii z imbirem
176 kcal /
736 kJKalorie
736 kJKalorie
2.2 gBiałko
22.6 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g batatów pokrojonych na 3 cm kawałki
- 130 g cukinii pokrojonej na 3 cm kawałki
- 90 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 – 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
- 30 g oliwy z oliwek
- 30 g masła
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć bataty, cukinię, cebulę, imbir i oliwę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować10 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę z batatów i cukinii z imbirem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną natką pietruszki.