Zupa z batatów i cukinii z imbirem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
176 kcal /
736 kJ
Kalorie
2.2 gBiałko
22.6 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 350 g batatów pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 130 g cukinii pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 90 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 – 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g masła
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć bataty, cukinię, cebulę, imbir i oliwę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie gotować5 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, gotować10 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Zupę z batatów i cukinii z imbirem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry