Nasi Goreng z kurczakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
518.8 kcal /
2170.7 kJ
Kalorie
24.3 gBiałko
68.4 gWęglowodany
15.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynata: 1
  • gałązka kolendry, świeżej tylko liście
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
  • 35 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka ziaren sezamu prażonych
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 10 g oleju sezamowego
  • ½
  • łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • 30 g sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Mięso i warzywa: 150
  • g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 300 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 125 g pora pokrojonego w 3 mm półplastry
  • Ryż: 1
  • ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g ryżu basmati
  • prażona cebulka,gotowa do posypania
  • tajski sos chili słodko-kwaśny, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Dodać cebulę, imbir, seler naciowy i sezam, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać koncentrat bulionu mięsnego, olej sezamowy i przyprawę 5 smaków, dusić4 min/120°C/obr. 1. Dodać sos sojowy i cukier, dusić2 min/120°C/obr. 1. Powstałą marynatę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić2 s/obr. 5, przełożyć do miski. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z papryką, odważyć do niej kurczaka i pora, dodać przygotowaną wcześniej marynatę, wymieszać kopystką, odstawić na 15 min.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  6. Dodać wodę i sól, gotować6 min/100°C/obr. 1.
  7. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 4. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowany ryż przełożyć do dużej miski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  8. Do naczynia miksującego włożyć zamarynowanego wcześniej kurczaka z porem i papryką, dusić bez założonej miarki8 min/120°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski, w której znajduje się ryż, całość dokładnie wymieszać kopystką. Nasi Goreng z kurczakiem posypać prażoną cebulką, podawać bezpośrednio po przygotowaniu ze słodko-kwaśnym sosem chili.
Przewijanie do góry