
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym
617.6 kcal /
2585.9 kJKalorie
2585.9 kJKalorie
21.8 gBiałko
95.8 gWęglowodany
15.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Moskole: 50
- g świeżego sera owczego (bundzu) pokrojonego na kawałki
- 50 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni, blatu i deski
- Sos podhalańskie runo: 50
- g borowików, suszonych
- 50 ggrzybów, suszonych
- 500 g wody
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju
- 150 g rydzów, świeżych pokrojonych na kawałki
- 150 g rydzów, mrożonych odsączonych z nadmiaru wody
- 100 g kurek, świeżych pokrojonych na kawałki
- 100 g kurek, mrożonych uprzednio rozmrożonych, odsączonych z nadmiaru wody
- 50 g cytrynówki
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 1 szczypta czosnku niedźwiedziego, suszonego
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do innego naczynia i odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 1 godz.). Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ostudzone ziemniaki, rozdrobnić15 s/obr. 3.
- Dodać jajko, sól i mąkę, przemieszać kopystką, następnie wyrobić Ciasto /20 s. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy uformować wałek, podzielić go na 8 równych kawałków i oprószonymi mąką dłońmi uformować placki o grubości ok. 1 cm. Placki układać na oprószonej mąką desce, odstawić (patrz wskazówka).
- Na kuchence rozgrzać patelnię, układać na niej moskole i piec na suchej patelni na średniej mocy palnika 2-4 min z każdej strony. Upieczone moskole układać na talerzu, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej borowiki i 300 g wody, odstawić na 30 min, następnie odsączyć za pomocą koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć odsączone borowiki i cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rydze i kurki, dusić10 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cytrynówkę, pozostałe 200 g wody i koncentrat bulionu warzywnego, gotować10 min/100°C//obr. 2.
- Dodać śmietanę, tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz i sól, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Moskole podawać z sosem grzybowym posypanym rozdrobnionym wcześniej serem.