Moskole z podhalańskim sosem grzybowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
617.6 kcal /
2585.9 kJ
Kalorie
21.8 gBiałko
95.8 gWęglowodany
15.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Moskole: 50
  • g świeżego sera owczego (bundzu) pokrojonego na kawałki
  • 50 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 600 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni, blatu i deski
  • Sos podhalańskie runo: 50
  • g borowików, suszonych
  • 50 ggrzybów, suszonych
  • 500 g wody
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oleju
  • 150 g rydzów, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 150 g rydzów, mrożonych odsączonych z nadmiaru wody
  • 100 g kurek, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 100 g kurek, mrożonych uprzednio rozmrożonych, odsączonych z nadmiaru wody
  • 50 g cytrynówki
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • ½
  • kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 szczypta czosnku niedźwiedziego, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ziemniaki przełożyć do innego naczynia i odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 1 godz.). Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ostudzone ziemniaki, rozdrobnić15 s/obr. 3.
  4. Dodać jajko, sól i mąkę, przemieszać kopystką, następnie wyrobić Ciasto /20 s. Przełożyć na oprószony mąką blat. Z masy uformować wałek, podzielić go na 8 równych kawałków i oprószonymi mąką dłońmi uformować placki o grubości ok. 1 cm. Placki układać na oprószonej mąką desce, odstawić (patrz wskazówka).
  5. Na kuchence rozgrzać patelnię, układać na niej moskole i piec na suchej patelni na średniej mocy palnika 2-4 min z każdej strony. Upieczone moskole układać na talerzu, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej borowiki i 300 g wody, odstawić na 30 min, następnie odsączyć za pomocą koszyczka, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć odsączone borowiki i cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać rydze i kurki, dusić10 min/120°C/obr. 1.
  9. Dodać cytrynówkę, pozostałe 200 g wody i koncentrat bulionu warzywnego, gotować10 min/100°C//obr. 2.
  10. Dodać śmietanę, tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz i sól, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  11. Moskole podawać z sosem grzybowym posypanym rozdrobnionym wcześniej serem.
Przewijanie do góry