
Naleśniki z serem
566.8 kcal /
2371.5 kJKalorie
2371.5 kJKalorie
27.3 gBiałko
68.5 gWęglowodany
19.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 250
- g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 250 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki cukru
- 30 g masła miękkiego
- Masa serowa: 1
- jajko
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g)
- 100 g śmietany, 12% tłuszczu
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 500 g twarogu pokrojonego na kawałki
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajka, mleko, wodę, sól, cukier i masło, zmiksować20 s/obr. 4. Odstawić na 10-15 min, w tym czasie wykonać masę serową. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubijać2 min/60°C/obr. 3.Zdjąć motylek.
- Dodać śmietanę i twaróg, zmiksować30 s/obr. 6. Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, każdy naleśnik posmarować masą serową i złożyć w ćwiartkę lub rulon. Naleśniki z serem podawać na ciepło.