Muffiny z łososiem i koperkiem z Varomy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
187 kcal /
784 kJ
Kalorie
15 gBiałko
9 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • masło ilość do natłuszczenia foremek
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • ½
  • pęczka koperku, świeżego
  • 250 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • 30 g mleka
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 500 g wody
  • serek kremowy z ziołami ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Natłuścić masłem 6 porcelanowych foremek do Varomy, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 8.
  3. Dodać koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  4. Dodać łososia, rozdrobnić5 s/obr. 4.
  5. Dodać jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek, owinąć szczelnie folią spożywczą, ustawić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, zdjąć pokrywkę, odstawić do ostudzenia na ok. 10 min. Ostrożnie usunąć folię spożywczą i wyjąć muffiny z foremek.
  7. Muffiny z łososiem i koperkiem z Varomy podawać z ziołowym serkiem kremowym.
Przewijanie do góry