
Muffiny z łososiem i koperkiem z Varomy
187 kcal /
784 kJKalorie
784 kJKalorie
15 gBiałko
9 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło ilość do natłuszczenia foremek
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- ½
- pęczka koperku, świeżego
- 250 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 30 g mleka
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 500 g wody
- serek kremowy z ziołami ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Natłuścić masłem 6 porcelanowych foremek do Varomy, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 8.
- Dodać koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać łososia, rozdrobnić5 s/obr. 4.
- Dodać jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek, owinąć szczelnie folią spożywczą, ustawić w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, zdjąć pokrywkę, odstawić do ostudzenia na ok. 10 min. Ostrożnie usunąć folię spożywczą i wyjąć muffiny z foremek.
- Muffiny z łososiem i koperkiem z Varomy podawać z ziołowym serkiem kremowym.