Napój z orzeszków ziemnych, placki z pulpy orzeszkowej

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
457.1 kcal /
1912.5 kJ
Kalorie
15 gBiałko
36 gWęglowodany
29.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Napój z orzeszków ziemnych: 130
  • g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
  • 1000 g wody
  • Placki: 100
  • g mąki pszennej
  • 30 – 50 g cukru
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 100 g mleka 100g napoju z orzeszków ziemnych
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • owoce jagodowe, świeże do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzeszki, zalać taką ilością wody, aby były zakryte, odstawić do namoczenia na ok. 8 godz. Namoczone orzeszki odsączyć za pomocą koszyczka.
  2. Do naczynia miksującego włożyć namoczone orzeszki, dodać 1000 g wody, dusić15 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, zdjąć pokrywę, odstawić na 5 min, następnie ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie, założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 7. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć tkaniną tetrową (ok. 50 x 50 cm, patrz wskazówka), włożyć do miski lub innego dużego naczynia, następnie zawartość naczynia miksującego przelać przez tkaninę, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min i dokładnie odcisnąć. Pozostałą w tkaninie masę należy zachować do wykonania placków. Napój przelać do szklanych butelek, odstawić do lodówki (patrz wskazówka).
  3. Do naczynia miksującego włożyć pulpę orzeszkową, dodać mąkę, cukier, masło, jajka, mleko, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
  4. Na kuchence rozgrzać nieprzywierającą patelnię. Nakładać po 1 łyżce ciasta, formując placki (Ø ok. 5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Placki z pulpy orzeszkowej podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem owoców jagodowych i napojem z orzeszków ziemnych.
Przewijanie do góry