
Napój z orzeszków ziemnych, placki z pulpy orzeszkowej
457.1 kcal /
1912.5 kJKalorie
1912.5 kJKalorie
15 gBiałko
36 gWęglowodany
29.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Napój z orzeszków ziemnych: 130
- g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
- 1000 g wody
- Placki: 100
- g mąki pszennej
- 30 – 50 g cukru
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g oleju
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 100 g mleka 100g napoju z orzeszków ziemnych
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
- owoce jagodowe, świeże do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzeszki, zalać taką ilością wody, aby były zakryte, odstawić do namoczenia na ok. 8 godz. Namoczone orzeszki odsączyć za pomocą koszyczka.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone orzeszki, dodać 1000 g wody, dusić15 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, zdjąć pokrywę, odstawić na 5 min, następnie ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie, założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 7. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć tkaniną tetrową (ok. 50 x 50 cm, patrz wskazówka), włożyć do miski lub innego dużego naczynia, następnie zawartość naczynia miksującego przelać przez tkaninę, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min i dokładnie odcisnąć. Pozostałą w tkaninie masę należy zachować do wykonania placków. Napój przelać do szklanych butelek, odstawić do lodówki (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć pulpę orzeszkową, dodać mąkę, cukier, masło, jajka, mleko, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia.
- Na kuchence rozgrzać nieprzywierającą patelnię. Nakładać po 1 łyżce ciasta, formując placki (Ø ok. 5 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Placki z pulpy orzeszkowej podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem owoców jagodowych i napojem z orzeszków ziemnych.