
Mleczna zupa dyniowa z zacierkami (na słodko)
213.1 kcal /
891.6 kJKalorie
891.6 kJKalorie
9.6 gBiałko
29.4 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g dyni obranej, pokrojonej na kawałki
- 800 g mleka
- 2 – 3 łyżeczki cukru
- ½
- łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczkę cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 60 – 70 g makaronu, suchego, typu zacierki
- 60 – 70 g klusek jajecznych, typu „spätzle”, suchych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć dynię, dodać mleko, cukier, cukier waniliowy i sól, zmiksować1 min/obr. 10.
- Dodać zacierki, gotować15-18 min/95°C//obr. 1. Zupę dyniową z zacierkami (na słodko) podawać bezpośrednio po przygotowaniu.