Zupa warzywna z miętowym pesto

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
286 kcal /
1196 kJ
Kalorie
6 gBiałko
1 gWęglowodany
29 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Miętowe pesto: 50
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g migdałów, ze skórką
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g mięty, świeżej
  • 40 g bazylii, świeżej
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 130 g oliwy z oliwek
  • Zupa warzywna: 150
  • g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g ziemniaków, młodych pokrojonych w ćwiartki
  • 200 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 150 ggroszku cukrowego, świeżego, w strączkach bez łyka
  • mięta, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
  • bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i migdały, rozdrobnić10 s/obr. 7.
  2. Dodać czosnek, miętę, bazylię, sok z cytryny i oliwę, rozdrobnić10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić (patrz wskazówka).
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i seler, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ziemniaki i sól, gotować15 min/100°C//obr. .
  5. Dodać cukinię i groszek cukrowy, gotować5-7 min/100°C//obr. .
  6. Zupę warzywną podawać udekorowaną miętą, bazylią z dodatkiem miętowego pesto.
Przewijanie do góry