Zupa warzywna z makaronem, rolada wieprzowa z warzywami, budyń i muffinki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1299 kcal /
5439 kJ
Kalorie
49 gBiałko
133 gWęglowodany
59 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Jagodowe muffinki i budyń malinowy gotowany na parze: 4
  • łyżeczki dżemu malinowego (40g)
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 60 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
  • 200 g mleka
  • ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g malin, świeżych
  • 200 g malin, mrożonych
  • 150 g borówek, świeżych
  • 150 g borówek, mrożonych
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
  • Rolada wieprzowa: 500 – 600
  • g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości w jednym kawałku, przekrojonego w poprzek nagrubość ok. 1,5 cm
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta pieprzu, mielonego
  • 4 – 5 plastrów surowego boczku, bez kości, bez skóry
  • 20 g suszonych pomidorów
  • 30 g sera parmezan
  • 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 jajko
  • Zupa warzywna z makaronem, śródziemnomorskie warzywa: 1
  • ząbek czosnku
  • 200 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 130 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 70 – 80 g warzyw, mieszanych (np. czerwone i zielone papryki, seler), pokrojonych na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 50 g białego wina (opcjonalnie)
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 1000 g wody
  • 250 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
  • 100 g cebuli pokrojonej w plastry
  • 160 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g pomidora, dojrzałego pokrojonego w 1 cm plastry
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • 60 g makaronu, suchego krótkiego (np. kolanka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Wyłożyć formę na muffinki papierowymi papilotkami, odstawić. Rozłożyć dżem do 4 osobnych silikonowych lub aluminiowych foremek na muffinki (Ø 7 cm, wys. 4 cm, patrz wskazówki), odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, masło, mleko, ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 4. Mąkę pozostałą na ściankach naczynia miksującego zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, wymieszać. Wylać ciasto na warstwę dżemu do 4 osobnych foremek, napełniając je do 5 mm poniżej brzegów, ułożyć na wkładzie Varomy.
  3. Rozlać pozostałe ciasto pomiędzy przygotowane papierowe papilotki na muffinki, napełniając je do 1 cm poniżej brzegów, aż do skończenia ciasta (7-9 muffinek), na wierzchu ułożyć maliny i borówki. Piec 30 min (180°C). Pozostawić muffinki do ostygnięcia na 5 min, następnie odstawić na kratkę do studzenia. Oprószyć muffinki 1 łyżeczką cukru pudru, przełożyć do hermetycznego pojemnika i podawać następnego dnia.
  4. Ułożyć przekrojone mięso na arkuszu żaroodpornej folii spożywczej lub papierze do pieczenia (30 x 50 cm), posypać solą i pieprzem, przykryć plastrami boczku.
  5. Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, parmezan i natkę pietruszki, zmiksować5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać jajko, wymieszać10 s/obr. 3. Posmarować równomiernie nadzieniem plastry boczku i zawinąć mięso, owijając ciasno żaroodporną folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Roladę ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, 200 g cebuli pokrojonej na kawałki, 50 g marchewki, mieszankę warzyw, dodać oliwę, rozdrobnić2 s/obr. 5, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
  8. Dodać wino, gotować na parze bez założonej miarki1 min/Varoma/obr. 1, aż do odparowania alkoholu.
  9. Dodać 1 łyżeczkę soli, koncentrat bulionu warzywnego i wodę. Włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, pozostałe 80 g marchewki, 100 g cebuli w plastrach, cukinię i pomidory. Doprawić suszonym oregano i ½ łyżeczki soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma. Włożyć wkład Varomy z budyniem, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. Odstawić zamkniętą przystawkę Varoma na talerz, aby budyń i wieprzowa rolada nie wystygły, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Przełożyć warzywa z koszyczka do naczynia, w którym zostaną podane, przykryć, aby nie ostygły, odstawić.
  10. Do naczynia miksującego włożyć makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C//obr. 1. Zupę przelać do głębokich talerzy.
  11. Podawać zupę jako przystawkę. Po podaniu zupy zdjąć folię spożywczą z rolady mięsnej, pokroić na plastry, ułożyć z warzywami w naczyniu, w którym rolada zostanie podana i serwować jako danie główne. Ugotowany na parze budyń przełożyć na talerze i podawać jako deser. Jagodowe muffinki podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry