Zupa warzywna z makaronem, rolada wieprzowa z warzywami, budyń i muffinki
1299 kcal /
5439 kJKalorie
5439 kJKalorie
49 gBiałko
133 gWęglowodany
59 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Jagodowe muffinki i budyń malinowy gotowany na parze: 4
- łyżeczki dżemu malinowego (40g)
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 60 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
- 200 g mleka
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g malin, świeżych
- 200 g malin, mrożonych
- 150 g borówek, świeżych
- 150 g borówek, mrożonych
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- Rolada wieprzowa: 500 – 600
- g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości w jednym kawałku, przekrojonego w poprzek nagrubość ok. 1,5 cm
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu, mielonego
- 4 – 5 plastrów surowego boczku, bez kości, bez skóry
- 20 g suszonych pomidorów
- 30 g sera parmezan
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 jajko
- Zupa warzywna z makaronem, śródziemnomorskie warzywa: 1
- ząbek czosnku
- 200 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 130 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 70 – 80 g warzyw, mieszanych (np. czerwone i zielone papryki, seler), pokrojonych na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g białego wina (opcjonalnie)
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 1000 g wody
- 250 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 5 mm plastry
- 100 g cebuli pokrojonej w plastry
- 160 g cukinii pokrojonej w 1 cm plastry
- 150 g pomidora, dojrzałego pokrojonego w 1 cm plastry
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 60 g makaronu, suchego krótkiego (np. kolanka)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Wyłożyć formę na muffinki papierowymi papilotkami, odstawić. Rozłożyć dżem do 4 osobnych silikonowych lub aluminiowych foremek na muffinki (Ø 7 cm, wys. 4 cm, patrz wskazówki), odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, masło, mleko, ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 4. Mąkę pozostałą na ściankach naczynia miksującego zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, wymieszać. Wylać ciasto na warstwę dżemu do 4 osobnych foremek, napełniając je do 5 mm poniżej brzegów, ułożyć na wkładzie Varomy.
- Rozlać pozostałe ciasto pomiędzy przygotowane papierowe papilotki na muffinki, napełniając je do 1 cm poniżej brzegów, aż do skończenia ciasta (7-9 muffinek), na wierzchu ułożyć maliny i borówki. Piec 30 min (180°C). Pozostawić muffinki do ostygnięcia na 5 min, następnie odstawić na kratkę do studzenia. Oprószyć muffinki 1 łyżeczką cukru pudru, przełożyć do hermetycznego pojemnika i podawać następnego dnia.
- Ułożyć przekrojone mięso na arkuszu żaroodpornej folii spożywczej lub papierze do pieczenia (30 x 50 cm), posypać solą i pieprzem, przykryć plastrami boczku.
- Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, parmezan i natkę pietruszki, zmiksować5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jajko, wymieszać10 s/obr. 3. Posmarować równomiernie nadzieniem plastry boczku i zawinąć mięso, owijając ciasno żaroodporną folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Roladę ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, 200 g cebuli pokrojonej na kawałki, 50 g marchewki, mieszankę warzyw, dodać oliwę, rozdrobnić2 s/obr. 5, następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wino, gotować na parze bez założonej miarki1 min/Varoma/obr. 1, aż do odparowania alkoholu.
- Dodać 1 łyżeczkę soli, koncentrat bulionu warzywnego i wodę. Włożyć koszyczek i odważyć do niego ziemniaki, pozostałe 80 g marchewki, 100 g cebuli w plastrach, cukinię i pomidory. Doprawić suszonym oregano i ½ łyżeczki soli, nałożyć dolną część przystawki Varoma. Włożyć wkład Varomy z budyniem, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. Odstawić zamkniętą przystawkę Varoma na talerz, aby budyń i wieprzowa rolada nie wystygły, wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Przełożyć warzywa z koszyczka do naczynia, w którym zostaną podane, przykryć, aby nie ostygły, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć makaron, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C//obr. 1. Zupę przelać do głębokich talerzy.
- Podawać zupę jako przystawkę. Po podaniu zupy zdjąć folię spożywczą z rolady mięsnej, pokroić na plastry, ułożyć z warzywami w naczyniu, w którym rolada zostanie podana i serwować jako danie główne. Ugotowany na parze budyń przełożyć na talerze i podawać jako deser. Jagodowe muffinki podawać po ostudzeniu.