Zupa warzywna i jajka w kokilkach ze szpinakiem
279 kcal /
1169 kJKalorie
1169 kJKalorie
13 gBiałko
34 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 300 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
- 200 g rzepy pokrojonej na kawałki
- 100 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2 cm kawałki
- 800 g wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 szczypta pieprzu, mielonego
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych pokrojonych na kawałki
- 200 g liści szpinaku, świeżych pokrojonych na kawałki
- 20 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
- łyżeczki soli
- 100 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 8 jajek schłodzonych
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła, niesolonego
- 400 g białego chleba opieczonego, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pora i rzepę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ziemniaki, wodę, 1 łyżeczkę soli i 1 szczyptę pieprzu. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć papierem do pieczenia. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej liście szpinaku, dodać 20 g masła i ½ łyżeczki soli, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
- Odstawić przystawkę Varoma, ugotowane liście szpinaku osuszyć ręcznikiem papierowym i za pomocą widelca ułożyć równomiernie w 8 ceramicznych kokilkach (Ø ok. 7 cm, wys. 4 cm). Na wierzchu szpinaku ułożyć w równej ilości pomidory. Do każdej z kokilek wbić po 1 jajku, następnie przyprawić ½ łyżeczki soli i 1 szczyptą pieprzu. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 3 kokilki, na wkładzie Varomy ułożyć 5 kokilek. Ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze11 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 20 g masła, założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować1 min/obr. 5 -10, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę podawać na gorąco jako starter, następnie serwować jajka w ceramicznych kokilkach i zanurzać w nich opieczony biały chleb, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.