Zupa tajska z kurczakiem i batatami
625.8 kcal /
2618.3 kJKalorie
2618.3 kJKalorie
32.7 gBiałko
32.9 gWęglowodany
34.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g piersi z kurczaka, bez kości pokrojonej na 1,5 cm kawałki
- 400 g batatów pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
- 20 – 25 g kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 – 40 g czerwonej pasty curry
- 600 g mleczka kokosowego
- 100 – 150 g wody
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kurczaka, bataty, kolendrę, pastę curry, mleczko kokosowe, wodę, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1. Zupę tajską z kurczakiem i batatami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną świeżą kolendrą.