Zupa szpinakowa z imbirem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
392 kcal /
1638 kJ
Kalorie
15 gBiałko
17 gWęglowodany
28 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 – 40 g cebuli dymki pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 20 g oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 400 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej
  • 450 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych, odsączonych
  • 200 g wody
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu, mielonego
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i szczypiorek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej kokosowy i kurkumę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać fasolę, szpinak, wodę, mleczko kokosowe, sok z cytryny, sól i pieprz, gotować15 min/95°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Zupę szpinakową z imbirem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną orzeszkami ziemnymi.
Przewijanie do góry