Zupa szpinakowa z batatami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
603 kcal /
2524 kJ
Kalorie
27 gBiałko
47 gWęglowodany
34 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 60 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej w 1 cm plastry
  • 1 szczyptęgałki muszkatołowej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g batata pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć szpinak, rozdrobnić2 s/obr. 5. Szpinak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kaszę, kiełbasę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować13 min/100°C//obr. .
  3. Dodać batat, gotować10 min/100°C//obr. .
  4. Dodać śmietanę, gotować1 min/100°C//obr. 0.5.
  5. Zupę szpinakową z batatami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry