Zupa szczawiowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
187.3 kcal /
783.7 kJ
Kalorie
9.6 gBiałko
15.1 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 20 g masła
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 4 jajka
  • 300 – 350 g szczawiu, konserwowego (1 słoik)
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pietruszkę, marchewkę i seler, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić6 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie i liść laurowy. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i umieścić w niej jajka, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać szczaw, sól i pieprz, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  4. Do kubka włożyć śmietanę, dodać ok. 100-150 g (1-1½ miarki MT) gorącej zupy, wymieszać.
  5. Do naczynia miksującego wlać zupę ze śmietaną, wymieszać20 s/obr. 2. Jajka obrać i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę szczawiową podawać z dodatkiem jajek.
Przewijanie do góry