Zupa serowa z porem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
625 kcal /
2619 kJ
Kalorie
33 gBiałko
5 gWęglowodany
53 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 200 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) bezglutenowa, pokruszona
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 200 g ziołowego serka topionego pokrojonego na kawałki
  • szczypiorek, świeży posiekany, ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej i mięso mielone, dusić5 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać por, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać śmietanę i ziołowy serek topiony, podgrzewać4 min/90°C//obr. 1.
  5. Zupę serową z porem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną szczypiorkiem, z dodatkiem np. grzanek.
Przewijanie do góry