Zupa serowa z porem
625 kcal /
2619 kJKalorie
2619 kJKalorie
33 gBiałko
5 gWęglowodany
53 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 200 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) bezglutenowa, pokruszona
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 200 g ziołowego serka topionego pokrojonego na kawałki
- szczypiorek, świeży posiekany, ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i mięso mielone, dusić5 min/120°C//obr. 1.
- Dodać por, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać śmietanę i ziołowy serek topiony, podgrzewać4 min/90°C//obr. 1.
- Zupę serową z porem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną szczypiorkiem, z dodatkiem np. grzanek.