Zupa selerowo-gruszkowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
264 kcal /
1104 kJ
Kalorie
2 gBiałko
12 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 400 ggruszek bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 400 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 600 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 g śmietany, 18% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, gruszki i seler naciowy, rozdrobnić7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić10 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, białe wino, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  4. Dodać śmietanę, zmiksować2 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  5. Zupę selerowo-gruszkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry