Zupa selerowo-gruszkowa
264 kcal /
1104 kJKalorie
1104 kJKalorie
2 gBiałko
12 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 400 ggruszek bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 400 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 50 g oliwy z oliwek
- 600 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g białego wina, wytrawnego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, gruszki i seler naciowy, rozdrobnić7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić10 min/120°C/obr. 2.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, białe wino, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Dodać śmietanę, zmiksować2 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę selerowo-gruszkową podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).