Zupa selerowa na białym winie z krewetkami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
311 kcal /
1302 kJ
Kalorie
13 gBiałko
16 gWęglowodany
16 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 30 g masła pokrojonego na kawałki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 350 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 180 – 200 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 800 g wody
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 16 krewetek, surowych, obranych świeżych, oczyszczonych
  • 16 krewetek, mrożonych, obranych oczyszczonych, uprzednio rozmrożonych
  • sól ilość do oprószenia krewetek
  • suszone płatki chili ilość do oprószenia krewetek (patrz wariant)
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 50 g białego wina, wytrawnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać ziemniaki, seler i jabłko, rozdrobnić8 s/obr. 5.
  3. Dodać wodę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i koncentrat bulionu warzywnego, gotować18 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na każdy z 4 drewnianych patyczków nabić 4 krewetki, oprószyć solą i płatkami chili.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej 2 patyczki z krewetkami. Włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 2 patyczki z krewetkami, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać śmietanę i wino, zmiksować1 min/obr. 6-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać do 4 miseczek, na każdej miseczce położyć patyczek z ugotowanymi krewetkami. Zupę selerową na białym winie z krewetkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry