Zupa selerowa aksamitna
172.4 kcal /
721.2 kJKalorie
721.2 kJKalorie
4.4 gBiałko
16.5 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 20 g masła
- 30 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 800 g wody
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 1 jajko
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć seler, rozdrobnić7 s/obr. 5.
- Dodać masło, mąkę kukurydzianą, bulion warzywny, sól, pieprz, paprykę, dolać 300 g wody, gotować7 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową i 500 g wody, gotować7 min/100°C/obr. 3.
- Dodać jajko, wymieszać20 s/obr. 6. Zupę selerową podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.