Zupa rybna z warzywami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
298.1 kcal /
1247.2 kJ
Kalorie
17.4 gBiałko
22.8 gWęglowodany
16.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 270 – 300 g filetów z ryby (np. z łososia dorsza), świeżych, pokrojonych na ok. 4 cm kawałki
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 150 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 180 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 800 g wody
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g makaronu, suchego drobnego, o czasiegotowania 6-9 min
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 4 łyżki mieszanych ziół, suszonych świeżych, np. koperku, bazylii, majeranku, tymianku, rozmarynu, estragonu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rybę. Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, paprykę czerwoną i paprykę zieloną, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pora i oliwę, dusić4 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać koncentrat bulionu warzywnego, wodę i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać makaron, gotować6 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać rybę, śmietanę i zioła, gotować3 min/100°C//obr. 1. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę rybną z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry