Zupa rybna z warzywami
298.1 kcal /
1247.2 kJKalorie
1247.2 kJKalorie
17.4 gBiałko
22.8 gWęglowodany
16.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 270 – 300 g filetów z ryby (np. z łososia dorsza), świeżych, pokrojonych na ok. 4 cm kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ząbek czosnku
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 180 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 800 g wody
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g makaronu, suchego drobnego, o czasiegotowania 6-9 min
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 4 łyżki mieszanych ziół, suszonych świeżych, np. koperku, bazylii, majeranku, tymianku, rozmarynu, estragonu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rybę. Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, paprykę czerwoną i paprykę zieloną, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pora i oliwę, dusić4 min/120°C//obr. 1.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego, wodę i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać makaron, gotować6 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rybę, śmietanę i zioła, gotować3 min/100°C//obr. 1. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę rybną z warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.