Zupa rybna z szafranem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
403 kcal /
1685 kJ
Kalorie
27.1 gBiałko
14.7 gWęglowodany
10.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 400 g ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g pora pokrojonego w krążki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 800 g filetów rybnych różnego rodzaju, pokrojonych na kawałki (2-3 cm)
  • sól do przyprawienia filetów rybnych
  • pieprz czarny, mielony do przyprawienia filetów rybnych
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 10 g sosu rybnego
  • ¼
  • łyżeczki szafranu pręcików
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na suchej patelni usmażyć boczek do momentu, aż będzie kruchy. Następnie papierowym ręcznikiem odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pora, dodać oliwę z oliwek, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  4. Filety rybne przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na wkładzie Varomy i w dolnej części przystawki Varoma.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, sos rybny, rozdrobnione ziemniaki, szafran i tymianek, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1.
  6. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, zmiksować30 s/obr. 1-7, stopniowo zwiększając obroty.
  8. Dodać wcześniej usmażony boczek, nałożyć przystawkę Varoma, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  9. Filety rybne przełożyć do wazy, wlać zupę, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  10. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry