Zupa rybna z szafranem
403 kcal /
1685 kJKalorie
1685 kJKalorie
27.1 gBiałko
14.7 gWęglowodany
10.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g wędzonego boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 400 g ziemniaków obranych, pokrojonych na kawałki
- 150 g pora pokrojonego w krążki
- 20 g oliwy z oliwek
- 800 g filetów rybnych różnego rodzaju, pokrojonych na kawałki (2-3 cm)
- sól do przyprawienia filetów rybnych
- pieprz czarny, mielony do przyprawienia filetów rybnych
- 750 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 10 g sosu rybnego
- ¼
- łyżeczki szafranu pręcików
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Na suchej patelni usmażyć boczek do momentu, aż będzie kruchy. Następnie papierowym ręcznikiem odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić3 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pora, dodać oliwę z oliwek, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Filety rybne przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na wkładzie Varomy i w dolnej części przystawki Varoma.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego, sos rybny, rozdrobnione ziemniaki, szafran i tymianek, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę, zmiksować30 s/obr. 1-7, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać wcześniej usmażony boczek, nałożyć przystawkę Varoma, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Filety rybne przełożyć do wazy, wlać zupę, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.