Zupa rybna z pieczarkami, pomidorkami i papryką (z osłoną noża miksującego)
354 kcal /
1482.3 kJKalorie
1482.3 kJKalorie
26.8 gBiałko
9.5 gWęglowodany
24.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 250 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry i ości, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g filetów z białej ryby np. z mintaja, bez skóry i ości, pokrojonych na 2 cm kawałki
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ryby
- pieprz, mielony do oprószenia ryby
- sok z ½ cytryny małej, do skropienia ryby
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 150 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 100 g pieczarek pokrojonych w 1 cm plastry
- 600 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 150 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia i filety z białej ryby. Ryby oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić do zamarynowania.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Założyć osłonę noża miksującego.Dodać paprykę, pieczarki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i sól, podgrzewać10 min/90°C//obr. 1.
- Dodać zamarynowaną rybę (patrz wskazówka), rozdrobnioną natkę pietruszki, pomidorki koktajlowe i crème fraîche, przemieszać kopystką, podgrzewać10 min/90°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do wazy, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).