Zupa rybna z krewetkami i małżami
295.9 kcal /
1238.1 kJKalorie
1238.1 kJKalorie
27.8 gBiałko
19.7 gWęglowodany
11.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 250 g krewetek surowych, nieobranych
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 6 gałązek kolendry, świeżej tylko liście
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 liść laurowy, suszony
- 60 g ryżu basmati
- 500 g małży, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
- 300 g filetów z ryby o białym mięsie np. dorsza, mintaja, halibuta, bez skóry i ości, pokrojonych na 3 cm kawałki
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- pieczywo do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, dodać krewetki, gotować5 min/100°C/obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymując go kopystką, przecedzić wywar do innego naczynia, odstawić. Krewetki przełożyć do miseczki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, zieloną paprykę, czerwoną paprykę, chili, 3 gałązki kolendry, przecier pomidorowy i oliwę, zmiksować20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować7 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wywar z krewetek, pozostałe 500 g wody, koncentrat bulionu warzywnego i liść laurowy, gotować7 min/100°C/obr. 1.
- Dodać ryż. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej małże, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego rybę, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Krewetki obrać, przekroić na pół.
- Do naczynia miksującego dodać przekrojone na pół krewetki. Nałożyć pokrywę naczynia miksującego z miarką. Zupę pozostawić w naczyniu miksującym przez 2 min. W tym czasie muszle małży, które nie otworzyły się podczas gotowania na parze wyrzucić. Małże i rybę rozłożyć równomiernie do 6 miseczek. Zupę rozlać do miseczek, doprawić do smaku solą i pieprzem, udekorować pozostałymi 3 gałązkami kolendry. Zupę rybną z krewetkami i małżami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, z dodatkiem pieczywa.