Zupa pomidorowa z mozzarellą
147.3 kcal /
616.1 kJKalorie
616.1 kJKalorie
8.3 gBiałko
7.7 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 125 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- bazylia, świeża tylko liście, posiekane, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, rozdrobnić10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, wodę, koncentrat bulionu warzywnego i tymianek, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Dodać śmietanę, sól i pieprz, zmiksować20 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Zupę pomidorową podawać z rozdrobnioną wcześniej mozzarellą i posiekaną bazylią bezpośrednio po przygotowaniu.