
Mizza (pizza na mięsnym spodzie)
443.2 kcal /
1854.5 kJKalorie
1854.5 kJKalorie
42.9 gBiałko
13.7 gWęglowodany
24.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło miękkie, do natłuszczenia formy
- 25 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 125 g sera żółtego np.gouda, edam, pokrojonego na kawałki
- 10 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 500 g mięsa wołowego bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 25 g bułki tartej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 30 – 40 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 100 – 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
- 100 – 120 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 5 mm paski
- 80 – 100 g pieczarek pokrojonych w 2 mm plastry
- 8 – 10 liści bazylii, świeżych do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) lub okrągłą formę kamionkową „Anna” (patrz wskazówka) natłuścić masłem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić8 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić15 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniony parmezan, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić15 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobnione wcześniej mięso z parmezanem, bułkę tartą, jajka, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, rozdrobnić10 s/obr. 6. Powstałą masę mięsną przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dokładnie rozprowadzić na całym spodzie, ugniatając masę dłońmi, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, pozostałe ½ łyżeczki pieprzu, oliwę i oregano, wymieszać5 s//obr. 3. Powstały sos wylać na przygotowany wcześniej mięsny spód, następnie równomiernie posypać rozdrobnionym serem żółtym.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cebulę, paprykę i pieczarki. Na wierzchu mizzy równomiernie rozłożyć odważone warzywa i pieczarki.
- Piec 25-30 min (200°C). Mizzę podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną liśćmi bazylii.