Oliwa portugalska
9378.4 kJ /
2240 kcalKalorie
2240 kcalKalorie
1.6 gBiałko
1.6 gWęglowodany
249 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 papryczki chili, suszone
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 1 zielona papryczka chili, świeża, bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 1 żółta papryczka chili, świeża, bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 250 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli morskiej,gruboziarnistej
- 3 liście laurowe, suszone
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć suszone chili, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać czerwoną papryczkę chli, zieloną papryczkę chili, żółtą papryczkę chili, czosnek i skórkę z cytryny, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 100 g oliwy, pieprz, sól i liście laurowe, dusić3 min/120°C/obr. 2.
- Dodać pozostałe 150 g oliwy, wymieszać10 s/obr. 2. Ostrożnie wyjąć liście laurowe przy pomocy kopystki i umieścić je w butelce. Zawartość naczynia miksującego przelać przez lejek do butelki i szczelnie zakręcić.
- Oliwy portugalskiej używać jako dodatku do pieczywa, makaronów lub pizzy.