Naleśniki z kaszy pęczak ze szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
212.3 kcal /
888.3 kJ
Kalorie
8.2 gBiałko
20.1 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Naleśniki: 250
  • g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 250 g mleka
  • 1 jajko
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 250 g wody
  • olej do smażenia naleśników
  • Farsz: 100
  • g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 2 ząbki czosnku
  • 90 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g masła
  • 300 g liści szpinaku, świeżych
  • 200 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kaszę, zemleć1 min/obr. 10.
  2. Dodać mleko, jajko, sól i wodę, wymieszać20 s/obr. 4.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać ciasto tworząc naleśniki (Ø ok. 20 cm), smażyć ok. 2 min z każdej strony. Naleśniki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, od czasu do czasu dodając na patelnię niewielką ilość oleju. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić Turbo/0.5 s/3-4 razy. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać masło, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać szpinak, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić12 min/120°C/obr. 2.
  8. Dodać ser feta, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać20 s/obr. 2.5. Na każdym naleśniku układać łyżkę farszu, dokładnie rozsmarować na całej jego powierzchni, posypać rozdrobnionymi orzechami, następnie zwinąć w rulon. Naleśniki z kaszy pęczak ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry