
Naleśniki z kaszy pęczak ze szpinakiem
212.3 kcal /
888.3 kJKalorie
888.3 kJKalorie
8.2 gBiałko
20.1 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Naleśniki: 250
- g kaszy jęczmiennej pęczak
- 250 g mleka
- 1 jajko
- ¼
- łyżeczki soli
- 250 g wody
- olej do smażenia naleśników
- Farsz: 100
- g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 2 ząbki czosnku
- 90 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g masła
- 300 g liści szpinaku, świeżych
- 200 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kaszę, zemleć1 min/obr. 10.
- Dodać mleko, jajko, sól i wodę, wymieszać20 s/obr. 4.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać ciasto tworząc naleśniki (Ø ok. 20 cm), smażyć ok. 2 min z każdej strony. Naleśniki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, od czasu do czasu dodając na patelnię niewielką ilość oleju. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić Turbo/0.5 s/3-4 razy. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szpinak, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić12 min/120°C/obr. 2.
- Dodać ser feta, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać20 s/obr. 2.5. Na każdym naleśniku układać łyżkę farszu, dokładnie rozsmarować na całej jego powierzchni, posypać rozdrobnionymi orzechami, następnie zwinąć w rulon. Naleśniki z kaszy pęczak ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.