Oliwa czosnkowa
135 kcal /
564.9 kJKalorie
564.9 kJKalorie
0.1 gBiałko
0.5 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 4 ząbki czosnku
- 120 g oliwy z oliwek
- ¼
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać 50 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 70 g oliwy, rozdrobnioną natkę pietruszki i sól, wymieszać10 s/obr. 2. Oliwę czosnkową podawać wymieszaną ze świeżo ugotowanym makaronem spaghetti lub jako dodatek do pizzy.