Oliwa chili
133 kcal /
556.6 kJKalorie
556.6 kJKalorie
0 gBiałko
0.1 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej z pestkami, pokrojonej na kawałki (ok. 1 szt.)
- 120 g oliwy z oliwek
- ¼
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 70 g oliwy, rozdrobnioną natkę pietruszki i sól, wymieszać10 s/obr. 2. Oliwę chili podawać wymieszaną ze świeżo ugotowanym makaronem spaghetti lub jako dodatek do pizzy.