Oliwa chili

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
133 kcal /
556.6 kJ
Kalorie
0 gBiałko
0.1 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej z pestkami, pokrojonej na kawałki (ok. 1 szt.)
  • 120 g oliwy z oliwek
  • ¼
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać pozostałe 70 g oliwy, rozdrobnioną natkę pietruszki i sól, wymieszać10 s/obr. 2. Oliwę chili podawać wymieszaną ze świeżo ugotowanym makaronem spaghetti lub jako dodatek do pizzy.
Przewijanie do góry